中考英语试卷及答案

2018-06-07 中考英语

  一、听力(本题有15小题,第一节每小题1分,第二,三节每小题2分;共计25分)

  第一节:听小对话,从A,B,C三个选项中选出正确选项,回答问题。

  1. What sport does Johnny like?

  A. Basketball B. Football C.Volleyball

  2. Which bus goes to the museum?

  A. The No.10 bus B. The No.15 bus C. The No.20 bus

  3. What is the man probably planning to do?

  A. To eat less. B. To do exercise. C. To see the doctor

  4. How did the man tell his uncle their new address?

  A. By phone B. By letter C. By e-mail

  5. What is the man’s job?

  A.A teacher B.A doctor C. A reporter

  第二节:听较长对话,回答问题。

  听下面一段较长的对话,回答第6~7两个小题。

  6. What will Peter and Daming do after dinner?

  A.See a movie B. Go to a concert C. Watch a football match

  7. What’s the most probable relationship between the two speakers?

  A.Wife and husband B. Teacher and student C. Customer and waiter

  听下面一段较长的对话,回答第8~10三个小题。

  8. Which book does the woman show the boy?

  A.Hamlet B. The Twelfth Night C. Romeo and Juliet

  9. Why does the boy want to borrow a book by Shakespeare?

  A.Because he likes writing book reviews.

  B. Because he has to finish his homework.

  C. Because he often reads Shakespeare’s works.

  10. What kind of book is the boy interested in?

  A. Books on history. B. Books on science. C. Books on geography

  第三节:听长对话,从A、B、C三个选项中选出正确选项,完成信息表。

  Missing Person Report Form

  Name ___11___

  Age 4 years old

  Looks Short___12___hair and big eyes

  Clothes a red T-shirt and blue___13___

  Time last seen about ___14___in the afternoon

  Place last seen in the ___15___

  11. A.Jerry B.Jackie C. James

  12. A.brown B. black C. golden

  13. A.pants B. shorts C. jeans

  14. A.3:30 B. 4:00 C.4:30

  15. A.park B. market C. station

  二、完形填空(本题有15小题,每小题1分;共计15分)

  阅读下面短文,掌握大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

  Gwondo was a trainer of dogs. He would go out every day with his dogs, to __ 16___

  them how to catch animals so all his tribe(部落) could eat.

  Wherever Gwondo went, his tribe could see him away in the distance___ 17___ his white

  hair would shine in the sunlight. The tribe__18__would say to their children, "See, there is Gwondo and his dogs, searching for___19___ for us all. " Gwondo went out hunting every day and always came___20___ with much food. And all were very happy.

  Now Gwondo grew___ 21____ and as all humans do, one day he died. The tribe felt sad and cried many days and many nights ____22___ one day the elders called to their children, " You have cried enough for Gwondo. Now it is time to___ 23 ___ living. Go down to the beach and be happy. "

  The children ran down to the beach and looked out to sea. ___24___ , they all looked at each other, then turned and ran back to their elders,___25___ , "Come quickly. Gwondo, he is back with us. He is out in the sea. " The elders hurried to the___26____ and said, "Yes! It is Gwondo back! He is now a dolphin and lives in the sea. "

  Now whenever you see ___ 27 ___ dolphins in the sea, look for the big old dolphin. You will know him because be has a large white fin on ___28___ back. He is Gwondo and he is training the young dolphins to chase(追逐)___ 29____ close to the beach so that his tribe can catch them.

  Gwondo is known to all the tribes ___ 30 ___ the east coast of Australia. They call him their sea dog.

  16. A. ask B. teach C. study D. advise

  17. A. before B. unless C. because D. although

  18. A. elders B. guards C. teachers D. visitors

  19. A. food B. water C. oil D. salt

  20. A. down B. out C. back D. about

  21. A. tall B. old C. thin D. strong

  22. A. after B. as C. since D. until

  23. A. depend on B. give up C. think about D. look after

  24. A. Finally B. However C. Anyway D. Suddenly

  25. A. explaining B. warning C. answering D. calling

  26. A. hill B. beach C. forest D. camp

  27. A. a group of B. a kind of C. a pair of D. a pool of

  28. A. its B. his C. her D. my

  29. A. sheep B. fish C. dogs D. dolphins

  30. A. for B. in C. on D. above

  三、阅读理解(本题有5小题,每小题2分;共计30分)

  阅读下面材料,从每题所给的'A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

  A

  I am off on a trip on my own. Yes ! Alone! I can't wait to get going to Europe to see some cities I really want to visit. It is great because I can choose what I want to do in each city. I am going to travel by train on the Eurorail.

  The train trip was fast and the views of the countryside were amazing. Now 1 am in Salzburg, Austria. The quiet hills of Austria are a great place to relax. The movie The Sound of Music was filmed around this area. Mozart, the famous musician, was from here. I listened to some of his classical music.

  The train ride to Amsterdam was a long one. It gave me time to write some postcards to send back home. Amsterdam is a fun city, full of friendly locals and many tourists. I spent the whole day visiting the art museums here. The museum about the famous Dutch artist Van Gogh is filled with history and beautiful art. I took a boat ride and saw local people in traditional dress. I even got to taste some delicious Dutch cheese.

  Copenhagen, Denmark, is one of the safest places in the world. I spent a busy and nice day at the Tivoli Amusement Park. It is a huge park which even has concerts and dance shows. Hans Christian Anderson, a famous writer of children's books, was born in this city. I found a lovely bookshop and bought two of his fairy tale books, The Little Mermaid and The Ugly Duckling.

  My travels alone are done! What an adventure this trip has been! I love it.

  31. The passage is probably taken from the _____ part of a magazine.

  A. Food B. Travel C. Society D. Business

  32. According to the passage, which of the following is true?

  A. Salzburg is famous for Anderson, the great writer.

  B. The movie The Sound of Music was filmed in Austria.

  C. Local people in Copenhagen like wearing traditional dress.

  D. Amsterdam has a park which has concerts and dance shows.

  33. Which of the following words best describes the writer's feeling about the travel?

  A. Bored. B. Brave. C. Lonely. D. Excited.

  B

  ● Our Needs

  People are different, but they all have the same needs. Needs are things people must have to live. Our bodies need food and water. We also need air to breathe. We need a place to live to keep us safe. We need clothes to keep us warm. If we did not have these things, we could not survive(生存).

  Needs may be different for people who live in different areas. If you live where it is cold, you may need special clothes to keep you warm. If you live where it is hot, you may need more water.

  People have found new ways to meet their needs. Farmers grow food that people eat. They used to plant seeds by hand. They used to pick plants by hand. Now they have machines that do this work.

  ● Our Wants

  Wants are things people would like to have but do not need to live. Suppose you hope to get a football for your birthday. A football is a want. You can live without it.

  Sometimes we might want something so much that it feels like a need. We have to make choices, though. If you need a new coat for winter, you might not be able to get the football you want. We must choose what we need over what we want.

  Sometimes we must make choices between things we want. Suppose you want to go to a birthday party for your uncle. That day, a friend asks you to go to a movie. The movie is at the same time as the party.

  If you choose to go to the party, then what would you give up? What would you give up if you went to the movie?

  34. Needs are things that people______.

  A. don't use every day B. cannot live without

  C. get to meet their interest D. have to improve their life

  35. Which of the following must be a want?

  A. Air. B. Water. C. A coat. D.A movie.

  36. Which sentence shows the writer's opinion?

  A. We must put what we need before what we want.

  B. People from different areas must have different needs.

  C. It's easy to make a choice between the things we want.

  D. If we want something very much, it can become our need.

  37. The writer tells the differences between needs and wants by ______.

  A. giving examples B. doing research

  C. making a survey D. having interviews

  C

  I once knew a man who was rich in his love for birds, and in their love for him . He lived in a grove full of all kinds of trees. He had no wife or children in his home. He was an old man with blue and kind eyes, and a voice that the birds loved.

  While he was at work in the grove, the birds came close to pick up the worms(蠕虫) in the fresh earth he dug up. At first, they kept their distance from him, but they soon found he was a kind man, and would not hurt them, but liked to have them near him.

  They knew this by his kind eyes and voice, which tell what is in the heart. So, day by day their faith in his love grew in them.

  All the birds of the grove were soon his fast friends. They were on the watch for him, and would fly down from the green tree tops to greet him with their chirp(叽叽喳喳叫).

  When he had no work to do, he took bread with him, and dropped the pieces on the ground. Down they would dart(俯冲) on his head and feet to catch them as they fell from his hand.

  He showed me how they loved him, He put a piece of bread in his mouth, with one end of it out of his lips, Down they came like bees at a flower, and flew off with it piece by piece,

  When they thought he slept too long in the morning, they would fly in and_____________.

  They went with him to church, and while he sang his hymns in it, they sat in the trees, and sang their praises.

  So the love and trust of birds were a joy to the old man all his life long.

  38. The birds didn't get close to the old man at first because_____.

  A. he often hurt them B. he disliked them near him

  C. they knew little about him D. they got no food from him

  39. The underlined word "faith" in Paragraph 3 means______ in Chinese.

  A.承诺 B.祝福 C.希望 D. 信任

  40. Which of the following is the best expression to fill in the blank in the passage?

  A. follow him here and there B. call him up with their chirp

  C. drop pieces of bread on him D. look for worms in the house

  41. It can be learnt from the story that______.

  A. birds are human's best friends

  B. everyone gets on well with animals

  C. one can get love in return for giving love

  D. a person who loves birds is warm-hearted

  D

  What can we learn from the special, very successful people in the world who make the impossible possible?

  Lesson 1: Ways of creative thinking are needed

  Bill Gates and Mark Zuckerberg both dropped out of college. They prefer to teach themselves because they like to develop their own ways of thinking. They think standard ways of teaching might stop people from being creative and having new ideas.

  Lesson 2: The answer might not be what you expect

  Find your answers from facts — not start with an expectation of what you will find. Stephen Jacobsen from Northwestern University believed what he was taught: that water on Earth came from icy comets(彗星) or planets which hit into Earth.

  However, by studying a special rock, he discovered that it acts like a sponge(海绵). This suggests that Earth's water may have come from inside, driven to the surface to form the oceans, by geological activity.

  “I had a pretty hard time making others believe it,” he said. “But thinking about the fact that you may the first person to see something for the first time doesn’t happen very often. When it does, it’s amazing.”

  Lesson 3: A little luck goes a long way

  Years of planning went into a recent achievement in space travel. The European Space Agency’s “Philae”, a robot landing craft, met up with Comet 67P, which is 480 million kilometers away. The trip from Earth by “Philae” had taken ten years!

  The scientists had no idea what the surface of the comet would be like. If the landing failed, it would be impossible to get information from the spacecraft. Twenty years of work would have been wasted.

  When “Philae” tried to land, it bounced(弹起) away from the comet’s icy surface twice. Luckily, however, “Philae” landed successfully and began sending information back to Earth.

  42. Bill Gates and Mark Zuckerberg didn’t finish college because_________.

  A. they preferred to learn by themselves

  B. they needed standard ways of teaching

  C. their teachers didn’t like their new ideas

  D. their teachers weren’t able to teach them

  43. In Lesson 2, the writer mainly wants to tell us that _________.

  A. we should get answers from facts

  B. we can believe what we are taught

  C. it’s hard to make others believe something

  D. an expectation can help get an answer in research

  44. The example “Philae” in Lesson 3 shows that _________.

  A. Comet 67P is not far away from Earth

  B. it took “Philae” 20 years to reach Comet 67P

  C. “Philae” landed on Comet 67P with a little luck

  D. scientists know nothing about the surface of Comet 67P

  45. The best title for this passage is ______.

  A. Ways of discovering B. Lessons for success

  C. Ways of being special D. Lessons for experiments

  四、词汇运用(本题有15小题,每小题1分;共计15分)

  A 用方框中所给单词的适当形式填空。每词仅用一次,每空一词。

  abroad discuss memory beside surprise

  46. A new school will be built _____ the river next year.

  47. My desk-mate has an excellent _____ for telephone numbers.

  48. Today some students choose to study _____ for further education.

  49. We were _____ to see little Tommy run faster than big John in the race.

  50. We _____ the differences between Britain and the US in the English class yesterday.

  B 根据短文内容和所给中文提示,在空白处写出单词的正确形式。每空限填一词。

  Dear Future Me,

  You are leaving school and stepping into a new world. Well done for completing all ___51___ (那些) difficult lessons!

  You've just found out that you've __52__ (通过) all your exams and done your best. You know you'll be able to ___53___ (进入) the fantastic high school. At this moment you must be___54___ (骄傲的) of yourself.

  I'm writing this letter to remind you ___55___ (再一次) about all the things you wanted to do when you were in the___56___ (第七) grade. I want you to make sure that before you leave school you'll realise your ___57___ (梦想) as Footballer of the School. Remember that you wanted to be a famous ___ 58___ (歌手)? Well, I hope you'll win the top role in the school talent show this year.

  If you've done___59 ___ (每件事) you wanted to do, you'll now be a popular and___60___ (聪明的) student, with a successful future ahead of you.

  Don't let me down!

  Yours sincerely,

  Henry

  五、语法填空(本题有10小题,每小题1分;共计10分)

  阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填人括号中所给单词的正确形式(每空不多于3个单词)。

  Children today have many things to play with. They can watch television, surf ___61___ Internet, or play video games. But what do you think children ___62___ (do) for fun long ago?

  They read books.

  Some of you might ask, "Are books ___63___ (real) fun?" Believe it or not, books provide many things that television or computers cannot. Since books use only words ___64___ (tell) a story, they can improve your imagination. You can picture the characters and background in your head and you can also imagine ___65___ the characters feel.

  The words and sentences that are used in storytelling are also very interesting and usually cannot ___66___ (find) often on television or on websites. They are sometimes so beautiful and touching ___67___ they can bring tears to your eyes.

  Books also help us to think harder and ___68___ (deep). As we continue to read, we ask questions to ___69___(our) and try to find answers.

  These are some of the ___70___ (reason) why books are so fun to read.

  Remember: the more you read, the more you grow.

  六、任务型阅读(本题有5小题,每小题1分;共计5分)

  这是初中英语选修教材Reading for Enjoyment的目录(contents)。请仔细阅读该目录。

  完成对教材内容的介绍。

  Contents

  Module Topic Reading Culture

  1 P 2 Friendship Anne’s best friend Friendship in Rome

  2 P10 Wild world Animals in danger Sharks’ rights

  3 P18 Healthy living Proper exercise The tree of life

  4 P26 Music Great musicians of the past Vienna New Year’s Concert

  Here's a contents table from Reading for Enjoyment. There are ___71___ modules in this books. Each module has three parts — ___72___ ,Reading and Culture. The topics are Friendship, Wild world, Healthy living and ___73___. The Reading part provides lots of fresh reading passages, which help students improve their ___74___ skills such as finding facts, and bring them great enjoyment as well. The ___75___ part provides rich cultural background through short stories. The book helps open up students’ eyes and improve their comprehension abilities.

  七、书面表达(本题有1小题;共计20分)

  76. 文明社会,从我做起。请就下图的不文明行为和所产生的后果用英语写一篇短文,向校刊English Garden投稿,倡导做文明人。

  注意:(1)短文必须包括所给图片的信息,合理想象并补全第3幅图片的内容。

  (2)必须谈谈你对此事的看法。

  (3)文中不得出现与你身份相关的信息。

  (4)词数:80~100.短文首句 仅供选择使用,不计入总词数。

  短文首句:Last Sunday afternoon,I went to the park with my cousin.

  参考词汇:果皮 skin,踩在……上摔倒 slip on(slipped,slipped),救护车ambulance

  试卷答案:

  一、听力

  1.A 2.B 3.B 4.C 5.A 6.C 7.A 8.C 9.B 10.A

  11.C 12.A 13.B 14.C 15.B

  二、完形填空

  16.B 17.C 18.A 19.A 20.C 21.B 22.D 23.C 24.D 25.D

  26.B 27.A 28.B 29.B 30.C

  三、阅读理解

  31.B 32.B 33.D 34.B 35.D 36.A 37.A 38.C 39.D 40.B

  41.C 42.A 43.A 44.C 45.B

  四、词汇运用

  46. beside 47. memory 48.abroad 49.surprised

  50. discussed 51.those 52.passed 53.enter

  54.proud 55.again 56.seventh 57.dream

  58.singer 59.everything 60.clever/bright

  五、语法填空

  61.the 62.did 63.really 64.to tell 65.how

  66.be found 67.that 68.deeper 69.ourselves 70.reasons

  六、任务型阅读

  71.four/4 72.Topic 73.Music 74.reading 75.Culture

  七、书面表达

  76.Possible versions:

  Possible versions 1

  Last Sunday afternoon, I went to the park with my cousin. When we were walking around,we saw a boy eat a banana and throw the skin on the ground.Just as we were going to pick it up, a man slipped on the skin. He was badly hurt and couldn't move. We called 120. Soon an ambulance came and took him to the hospital.

  It was really bad of the boy to do that! We must say no to this bad behaviour. Everyone should care about his daily behaviour and follow the social rules so that the world will he a better place. (93 words)

  Possible versions 2

  The story in the pictures shows a boys’bad behaviour. One day, a boy went to the park for a walk. He ate a banana and threw the skin on the ground.A moment later,he came back. Without noticing the skin, he slipped on it. He was hurt so badly that he couldn’t move. Someone passed by and called 120. Soon an ambulance came and took him to the hospital nearby.

【中考英语试卷及答案】相关文章:

1.关于中考英语试卷及答案

2.中考模拟试卷英语答案

3.中考英语试卷以及答案

4.中考英语模拟试卷答案

5.北京中考语文试卷及答案

6.关于中考语文试卷及答案

7.苏州中考语文试卷及答案

8.中考试卷及答案

上一篇:中考英语日常用语自测选择题练习及答案 下一篇:中考英语定语从句习题